ЛЕТ
Choose profile:
Workshop
  • Distributor
  • Driver

Már az utólagos alkatrészek piacán is elérhető a Valeo szén-dioxid-kibocsátást csökkentő iBSG 48V rendszere

Komoly áttörést értek el a Valeo szakemberei, ugyanis az iBSG 48V névre keresztelt, szíjhajtású generátor-önindító egység fokozza a belső égésű motorok teljesítményét, ugyanakkor az üzemanyag-fogyasztást is csökkenti. Az innovatív műszaki megoldás roppant hatékony, így igen nagy sikert jósolnak neki, az elkövetkező években villámgyorsan terjedhet el a piacon.

 

Élen az elektromos járművek fejlesztésében

 

A gépjárművek károsanyag-kibocsátására vonatkozó szabályok Európában és a világ egyéb tájain is egyre szigorúbbá válnak, nem meglepő tehát, hogy a vásárlók a „zöld” modellek irányába fordulnak. A fogyasztói szokások változása az autógyártókat és a beszállítókat is arra ösztökéli, hogy környezetbarát termékeket alkossanak, egyszersmind elősegítsék a fenntartható mobilitási rendszerek létrejöttét.

 

Erről tanúskodik a Valeo tevékenysége is, hiszen a francia vállalat mérnökei évtizedek óta azon dolgoznak, hogy jelentősen visszaessen a gépjárművek emissziója. Élen jártak a start&stop technológia fejlesztésében is, így születhetett meg már 2010-ben az i-StARS, ami hatalmas előrelépést jelentett a városok levegőtisztaságának megóvásáért vívott küzdelemben. Azóta számos műszaki újítás látott napvilágot a bolygó megóvásának érdekében, közöttük a jövőbe mutató, 48 voltos elektronikai rendszerrel, mely olyannyira hatékony, hogy – az iparági előrejelzések szerint – 2030-ban már abszolút egyeduralkodó lesz a piacon.

 

Ultra nagy teljesítményű rendszer

 

Válaszolva a jövő kihívásaira, a Valeo 2017-ben megkezdte a 48 voltos, váltakozó áramú, beépített vezérlőelektronikával készülő generátorok értékesítését a járműgyártók számára. Ezek a generátorok egyben indítómotorként is szolgálnak, ilyen formán számottevően mérsékelik az üzemanyag-fogyasztást és közel 6%-kal fogják vissza a CO2-kibocsátást.

 

  • Töltik az akkumulátort, hogy a villanymotor segíthesse a belső égésű erőforrás működését, valamint elektromos energiával látják el a jármű segédberendezéseit.
  • Közel állandó sebességű autózásnál (pl. autópályán) segítik a belső égésű motort, így kevesebb üzemanyagot fogyaszt a jármű.
  • Többletteljesítményt biztosítanak, mikor a vezetőnek nagy motorerőre van szüksége (pl. előzésnél).
  • Rövid távokon teljesen elektromos üzemmódban is haladhat az autó.

 

Az iBSG rendszerek a Valeo Étaples-i üzemegységben, Franciaország északi részén készülnek, s már eddig is több százezer ázsiai, brit, francia és német autóban jutottak szerephez.

 

Környezetvédelmi kihívás a Valeónak

 

Az iBSG rendszerrel a Valeo aktívan is szerepet vállal a járműpark elektrifikációjában. A vállalatcsoport közel 30 millió elektromos berendezést gyárt évente, kétséget kizáróan bizonyítva, hogy elkötelezett a villamosenergia felhasználása mellett és képes választ adni korunk környezetvédelmi, illetve jogi kihívásaira. Napi 30 ezer elektromos termék készül az Étaples-i gyárban, s jelenleg is zajlik a kapacitásbővítés, hogy kielégíthessék a 48 voltos rendszerek iránti hatalmas keresletet.

 

Az üzemegység – és persze a Valeo – jelentőségéről árulkodik, hogy 2020 májusában Emmanuel Macron miniszterelnök az Étaples-i gyárban ismertette először azon kormányzati tervét, ami a francia járműipari cégek versenyképességének növelését és környezettudatos működését hivatott támogatni. A különféle iBSG 48V rendszerek ezentúl – 15 cikkszámon – a Valeo utólagos alkatrészeinek kínálatában is szerepelnek, így a járműjavítók is megvásárolhatják őket.

 

A start&stop rendszerhez viszonyítva (WLTP szabvány szerint)