ЛЕТ
Choose profile:
Workshop
  • Distributor
  • Driver

Száraz súrlódású kettős tengelykapcsoló

A modern autóiparban a kényelem és a gazdaság kezd a legfontosabb kritériumok közé tartozni a jármű kiválasztásakor. Ez az egyik oka annak, hogy egyre inkább találkozunk a kettős tengelykapcsolós sebességváltókkal a modern meghajtórendszerekben.

A Valeo, az autóipari innováció egyik vezetője, aktívan részt vesz a kettős tengelykapcsoló-technológia fejlesztésében, és sorozatos termékei a KIA és a Hyundai szerelősoraiban az utópiac kínálatában vannak.

A kettős tengelykapcsolós sebességváltók az automatikus váltás kényelmét a nagy nyomatékátviteli hatékonysággal és a korlátozott égéssel kombinálják a standard megoldásokhoz képest – a modelltől függően jobb eredményeket érnek el. Ennek a megoldásnak az egyik kulcseleme a Valeo kettős száraz tengelykapcsolója elektronikusvezérlésű aktuátorokkal. A rendszer rezgés- és zajcsökkentést, továbbá kényelmet biztosító további eleme a kéttömegű kerék, amely kissé eltér a klasszikus hajtáslánc-megoldásokban található klasszikus lendkerekektől.

A dupla száraz tengelykapcsoló két tengelykapcsoló tárcsából és két tengelykapcsolótengelyre szerelt bilincsből áll, melyek közül az egyik a másikba van helyezve. A központi egységnek előre kell látnia a vezető viselkedését úgy, hogy az egyik csatlakozóval lassan bekapcsolja vagy csökkenti a sebességváltót.

Ennek eredményeképpen nincs olyan helyzet, hogy a nyomatékátvitel megszakadna – mint a hagyományos fokozatváltás esetében. Ez növeli a vezető jármű feletti ellenőrzését és lehetővé teszi a dinamikusabb, mégis sima vezetést.

Az elektronikus tengelykapcsoló-vezérlés lehetővé teszi a fokozatváltási folyamat további optimalizálását, és elkerüli a nem megfelelő vezérléssel és fokozatváltással kapcsolatos problémákat. A duplakuplungos kialakításnak köszönhetően a páros és a páratlan fogaskerekek egy külön szervomotor-működtetővel vannak bekapcsolva, amely az egyik nyomás/tárcsapárral működik.

Az egyedülálló kettős tengelykapcsoló-kialakítás és -vezérlési mechanizmus lehetővé teszi a nagy nyomatékértékek 340 Nm-ig történő átvitelét.

A Valeo ajánlatával a tengelykapcsoló csere KIA és Hyundai kettős tengelykapcsolós sebességváltókban is lehetséges a független utángyártott műhelyekben. A kettős tengelykapcsolók mellett a Valeo átfogó ajánlata kéttömegű kerekekből, elektromosvezérlésű aktuátorokból és a professzionális cseréhez szükséges szerszámokból áll.

Nem kétséges, hogy a meghajtórendszerek jövője a kettős tengelykapcsolós sebességváltóval felszerelt járművekhez tartozik. A száraz kuplungtechnológia számos előnnyel jár, amit más megoldásokban nehéz kombinálni. A Valeo, aktívan részt vesz a kettős tengelykapcsoló-technológia fejlesztésében, úgy döntött, hogy egy lépéssel tovább megy, és lehetővé teszi a KIA és a Hyundai kettős tengelykapcsoló járművek javítását, független műhelyek révén is, amelyek az első összeszerelési termékeiket szerszámokkal és kész javítási eljárással kínálják.

We appreciate your interest
Please confirm your email address