ЛЕТ
Choose profile:
Workshop
  • Distributor
  • Driver

Двоен сух съединител (DDC)

В съвременната автомобилна индустрия комфортът и икономичността се превръщат в един от най-важните критерии при избора на превозно средство. Това е една от причините, поради която в модерните задвижващи системи все повече се сблъскваме с двойни сухи съединители, които заместват конвенционалните скоростни кутии. Фирма Valeо, която е един от лидерите в иновациите на автомобилната промишленост, участва активно в разработването на технологията с двоен съединител. Нейните продукти се монтират серийно на монтажните линии на производители като Киа и Хюндай и попадат именно сред предложенията на пазара за резервни части.

Двойните съединители съчетават комфорта на автоматичното превключване на предавките с високата ефективност при пренасяне на въртящия момент и подобрява разхода на гориво в сравнение със стандартните решения, постигайки по този начин от 5 до 7% по-добри резултати, в зависимост от модела. Ключов елемент на това решение е конструираният от Valeo двоен сух съединител със система за електронно управляеми задвижващи механизми. Допълнителен елемент от системата, който осигурява комфорт при редуциране на вибрациите и шума, е двумасовият маховик, който по конструкция се различава от класическите маховици, но принципа на работа и обиране на вибрациите остава същия.

Двойният сух съединител се състои от два диска и два притискателя. Централното звено, предвиждайки поведението на водача, бавно включва или намалява предавката с помощта на единия от съединителите. В резултат на това няма ситуация, при която се прекъсва пренасянето на въртящия момент – както при стандартното превключване на предавките. Това увеличава контрола на водача върху автомобила, което позволява по-динамично, но същевременно гладко шофиране. Използването на електронната система за управление на съединителя позволява по-нататъшно оптимизиране на процеса на превключване на предавките и предотвратява проблеми, свързани с неправилното управление и смяна на скоростите. Благодарение на двойната конструкция на съединителя, четните и нечетни предавки се включват със специалнен актуатор и работят съвместно с един от чифтовете диск/притискател.

Уникалната конструкция на двойния съединител и управляващия механизъм позволяват пренасянето на високи стойности до 340 Nm на въртящия момент. Благодарение на офертата на Valeo, подмяната на двойни сухи съединители - DDC на марките Киа и Хюндай (KIA, Hyundai) е възможна и в частните сервизи. Освен двойните сухи съединители, цялостното предложение на Valeo включва и двумасови маховици и електрически управлявани задвижващи механизми - актуатори, както и набор от инструменти, необходими за професионална подмяна.

Няма съмнение, че бъдещето на задвижващите системи принадлежи на превозните средства, оборудвани със скоростни кутии с двоен съединител. Особено технологията на двоен сух съединител носи със себе си много предимства, които е трудно да се комбинират в други решения. Valeo, технологичен лидер в технологията за задвижващи системи, е решила да направи крачка напред и да позволи ремонтирането на превозните средства с двоен сух съединител на марките Киа и Хюндай също и в частните сервизи, предлагайки своите продукти за първи монтаж заедно с инструменти и готова процедура за ремонт.